Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/nixo-it.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/nixo-it.dk/public_html/wp-includes/plugin.php on line 579
Gode råd | Nixo-IT

Gode råd

Gode råd

Her er er lidt forklaringer og gode råd så du holder dig fri for problemer med din Windows computer.

Hvad betyder disse ting:

Virus, Adware, Spyware, Malware, Phising og Ransomware?

Virus: Virus er et lille computerprogram, der kan kopiere sig selv og spredes fra en computer til en anden og gøre forskellig skade på din computer.

Adware: Adware er typisk programmer, der f.eks. kan give forskellige pop-up vinduer med reklamer, baseret på brugerens adfærd på internettet.

Spyware: Spyware er et lille program, som typisk uden brugerens viden og bevidste accept, installeres på computeren og som har til formål at videresende oplysninger til tredje part om hvad du foretager dig på computeren.

Malware: Malware er en sammentrækning af de engelske ord ”malicious software” (ondsindet programkode)

Phising: Phishing er et internetfænomen, hvor svindlere forsøger at franarre godtroende internetbrugere deres brugernavn, adgangskode, kreditkort eller netbank oplysninger

Ransomware: Ransomware er en digital form for gidseltagning, hvor hackere inficerer computerens harddisk eller filer ved at kryptere dem således, at man ikke kan tilgå dem. Herefter kræver hackerne løsepenge for at frigive adgangen igen.

Vigtigst af alt er at du bruger din sunde fornuft når du udforsker internettet, samt beskytter din computer med et opdateret Antivirus program og en har en aktiv Firewall. Lad være med at klikke på links eller åbne vedhæftede filer i e-mail der virker mistænkelige.

Hvilke tegn er der typisk på at din computer er blevet inficeret!

Din startside i internet browseren ændres.

Der popper konstant reklamer op i tide og utide.

Dit internets hastighed reduceres.

Du får mindre diskplads.

Computeren bliver langsommere.

 

Her er nogle gode links til andre hjemmesider der forklarer mere om disse ting:

http://www.morgen.dk/it-computer-teknik/hvad-er-spyware-adware-egentlig

http://www.morgen.dk/it-computer-teknik/hvad-er-en-computervirus-egentlig

https://www.borger.dk/Sider/Aktuelle-phishing-mails.aspx

http://www.version2.dk/artikel/orm-trojan-virus-hvad-er-forskellen-898

http://www.version2.dk/artikel/otte-procent-af-danskerne-har-vaeret-ramt-af-ransomware-76300

http://www.dr.dk/nyheder/viden/tech/det-skal-du-goere-hvis-du-selv-bliver-ramt-af-ransomware

 

Adware er programmer der er understøttet af reklamer. De er gratis at bruge, men forudsætter du ser reklamer så længe programmet er åbent.

Eftersom reklamerne ofte tillader dig at klikke på en hjemmeside er forudsætningen at du er på internettet med din computer for at kunne køre.

Almindelig Adware programmer er diverse værktøjslinier der sidder på din computer ofte sammen med din Web browser. (Internet Explorer eller Google Crome)

Adware kan også være mere avancerede programmer som spil eller værktøjer.

 Hvorfor skulle jeg tage mig af det og hvad er risikoen?

Imens det meste Adware er sikkert at bruge, kan noget indeholde Spyware (Spion programmer) som samler information om din computer og dine vaner på den fra harddisken, de hjemmesider du besøger eller din indtastning på tastaturet. Dette kan være farligt da det kan give uautoriseret adgang til din computer.

Adware kan også blive brugt til at installere andre slags Malware (Skadelige) programmer eller skabe huller i din computers sikkerhed. Med dette menes der dine proaktive programmer på din computer som Antivirus, firewall eller system konfiguration der kan blive værdiløse. (Fordi Malware kan komme forbi din computers sikkerhed eller slå den fra.)

Hvad kan jeg gøre for at beskytte mit system og min information.

Vær meget forsigtig når du henter programmer til din computer.

Stop op og tænk dig om inden du klikker på reklamer.

Lad være med at åbne e-mails der ser mistænkelige ud lad især være med at åbne mistænkelige vedhæftede filer eller links modtaget i sådanne e-mails.

Vær forsigtig med hvad du installerer på din computer. Vær sikker på at det er fra et respektabelt firma og læs evt. den privatlivs aftale der er med programmet.

Hvis du følger disse simple retningslinjer så minimerer du risikoen for at kompromittere din computer så den forbliver sikker og velfungerende.

Husk at når du installerer/opdaterer Java og Adobe Reader så fjern fluebenene hvis du ikke ønsker at få installeret Ask Toolbar, Ask søgemaskine, McAfee Security m.m.. Disse er dog ikke farlige, men irriterende.

Vær også opmærksom på at hvis du uopfordret bliver ringet op af nogle der siger de ringer fra Windows support eller hvad de nu finder på at sige og advarer om at de har konstateret din computer har et problem og de vil guide dig igennem hvordan du får det løst, så lad være med at gøre det. Det er svindel og det de forsøger på er at kunne overtage din Computer, lokke fortrolige oplysninger ud af dig, samt tage din computer som gidsel. (F.eks. ved at kryptere din harddisk så du ikke kan få adgang til den. Det er det man kalder Ransomware) og få dig til at betale for at frigive den igen, hvilket de som regel ikke gør uanset om du betaler dem eller ej. Kommer du dertil er der kun en ting at gøre og det er total re-installation af din computer og så er spørgsmålet om du har en nylig backup af den samt dine data på en ekstern harddisk eller et andet sted. Vær desuden opmærksom på at hvis du har backup på en ekstern harddisk og den sidder tilsluttet i din computer samtidig med du bliver ramt af problemet med at din harddisk på computeren bliver krypteret, så bliver din eksterne harddisk sandsynligvis også krypteret. Så tag jævnligt backup, men lad være med at lade din eksterne harddisk du gemmer backup på sidde tilsluttet i computeren når du ikke tager backup.

Lad desuden være med at benytte pirat programmer på din computer. For det første er det ulovligt og for det andet er de ofte med til at inficere din computer med virus, malware m.m.